Technolab De Waerdenborch Goor combineert oude en nieuwe wereld

Technolab De Waerdenborch Goor combineert oude en nieuwe wereld

Meerdere scholen binnen STO Twente hebben inmiddels een Technolab. Ook de vestiging van De Waerdenborch in Goor is trots op haar Technolab, in een goed werkbare fysieke combinatie met het Technieklokaal. Tot nu toe stond de vestiging van De Waerdenborch in Goor niet echt in de schijnwerpers van STO Twente. Daarom geven we onze STO-collega’s in Goor met hun Technolab/Technieklokaal met plezier een platform in onze nieuwsbrief!

De beheerder maakt het verschil

Een Technolab kan nog zó mooi zijn ingericht; het zijn de beheerders ervan die er hun ziel en zaligheid in leggen en voor de leerlingen echt het verschil maken. Neem Bram Bosch, de beheerder van het Technolab in Goor. Hij is bevlogen en ziet ook nog eens kans twee dagen per week het Technolab van De Waerdenborch in Holten te ondersteunen als beheerder, samen met de vaste beheerder hier, Koen Vehof.

Van onderwijsassistent naar instructeur

Hoe komt Bram eigenlijk in de wereld van Technolabs verzeild? “Ik ben eerder op een andere school in Enschede onderwijsassistent geweest, specifiek voor Zorg & Welzijn en HBR. Vorig jaar ben ik in die functie gestart op De Waerdenborch bij Natuur & Techniek en Zorg & Welzijn. Techniek gaat mij goed af en De Waerdenborch vroeg mij vervolgens om beheerder te worden van het Technolab in Goor. Naast techniek, kan ik hierin ook mijn liefde voor ICT kwijt. Daarom heb ik deze functie als instructeur volmondig aanvaard en inmiddels heb ik heel veel leuke ervaringen opgedaan.”

Veelzijdigheid werkt inspirerend

Bram ervaart dat hij heel veel van zichzelf in het Technolab kan leggen: “Vooral onze bewust gekozen combinatie van het Technolab vol met nieuwe technologie met ons al bestaande Technieklokaal spreekt mij enorm aan. Beide techniekwerelden, van boren in hout en metaal tot en met 3D printen komen hierin voor de leerlingen tastbaar, zichtbaar en werkbaar samen, en dat ook nog eens fysiek heel dicht bij elkaar. Geeft een docent vakles in het Technieklokaal? Dan vind ik op een natuurlijke wijze mijn rol, daarin de docent ondersteunend.”

Nog meer integratie met vakkenpakketten

Bram benadert het Technolab graag als een soort mediatheek: “Ik zie het beslist niet als een verzameling losse gadgets. Natuurlijk, ik ondersteun de leerlingen bij het gebruik van de technologie, zoals hoe je een 3D printer gebruikt. Maar tegelijkertijd heb ik de vrijheid om leuke activiteiten te bedenken voor de leerlingen om hen allerlei materialen te laten uittesten. Het is voor mij extra leuk om binnen deze vrijheid zelf aan de slag te kunnen als instructeur.” Een voorbeeld? De leerlingen in leerjaar 1 maken in het vak Natuur & Techniek onder andere een strandzeiler op miniformaat. Bram: “Daarin komen voor de leerlingen heel veel technieken samen zoals metaal- en hout- tot en met kunststofbewerking. Ook leren ze goed meten en monteren.” Bram pleit ervoor om de mogelijkheden van het Technolab nog meer te integreren in de vakkenpakketten: “Zoals bij Natuur & Techniek, daarbinnen zou de vaste plek van het Technolab nog beter kunnen en daar werken we momenteel aan.”

Stevigere inzet op basisscholen

Bram weet hoe belangrijk het is om de PO-scholen uit Goor in het Technolab te krijgen, in lijn met de doelen van STO Twente, maar dat is niet altijd zo gemakkelijk. Bram: “Volgend jaar gaan we hier nog meer energie in steken. De basisscholen zijn enthousiast, maar soms is het nog een uitdaging om hen over de drempel te krijgen voor het Technolab.” Bram vermoedt de oorzaak: “Basisscholen denken vaak dat er een heleboel werk bij komt als ze naar het Technolab komen, maar het is juist andersom; we nemen hen al het werk uit handen en regelen het bezoek tot in detail. Ook betekent hun komst met hun leerlingen naar ons Technolab dat ze een stuk efficiënter en meer inhoudelijk aan de verlangde inzet op W&T voldoen.”

Op de uitkijk voor nieuwe technologieën

Het Technolab in Goor biedt al veel technologieën, maar nieuwe technologieën zijn altijd welkom. Bram: “Ons collega-Technolab in Holten schafte onlangs een cobot aan, een robotarm, maar daar moeten we uiteraard zelf een lessenpakket bij maken. Pittig, maar je werkt dan meteen wel heel praktisch aan je eigen ontwikkeling, ook een doel van STO.” Bram sprak bij een bedrijf onlangs een oud-collega van zijn vorige school in Enschede: “Zij hebben inmiddels een pop-up podcaststudio  in hun Technolab. Heel eigentijds, en leerlingen gebruiken hier technologie om ook iets concreet te maken, namelijk content! Deze technologie in ons Technolab kun je perfect koppelen aan vakken als Nederlands, Engels en Maatschappijleer. Je maakt dan geen opstel, maar leert een verhaal te vertellen achter een microfoon, ook goed voor de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Plus het leren bewerken daarvan tot een kant-en-klare podcast. Dit past ook in de verbreding van het Technolab naar andere vakken, zoals ook STO graag ziet in de periode 2025 t/m 2028.”