Sinds 2020 zijn in de regio Arnhem-Overbetuwe-Lingewaard-Rheden (STO19061) en De Liemers (STO19055) twee Sterk Techniek Onderwijs (STO)-regio’s actief. Door intensieve samenwerking zijn deze regio’s inmiddels samengevoegd tot STO24061-A. Deze regio heeft een divers economisch profiel met een sterke nadruk op industrie, technologie, logistiek en de energietransitie.
Voor toekomstbestendig techniekonderwijs is samenwerking tussen scholen, bedrijven en overheden cruciaal. De regio hanteert een transitiemodel waarbij traditionele lesroosters deels vervangen worden door flexibele leermomenten. Het principe van ‘De Regio als Klaslokaal’ zorgt ervoor dat techniekonderwijs plaatsvindt op diverse locaties, zoals bedrijven en bouwplaatsen. Dit model wordt versterkt door de urgentie op de arbeidsmarkt, het docententekort en de afname van leerlingenaantallen.
Het curriculum van het technische vmbo wordt voortdurend vernieuwd om aan te sluiten bij technologische ontwikkelingen zoals automatisering, robotica, AI, XR maar ook duurzaamheid en energietransitie. Docentprofessionalisering gebeurt via zij-instroom- en duale trajecten en door samenwerking met opleidingsbedrijven en mbo’s. Pedagogisch medewerkers van IKC’s worden opgeleid om technieklessen te verzorgen via techniekbussen (Buzzz) op 79 onderwijslocaties.
Modern techniekonderwijs in de regio richt zich op actuele technologieën, duurzaamheid, digitale vaardigheden en samenwerking met het bedrijfsleven. Innovatieve didactiek, projectmatig leren en blended learning zijn essentieel. Er is een gedeelde infrastructuur voor apparatuur en lesmaterialen en docenten en ondernemers werken samen aan lescontent en het vernieuwen en versterken van leeractiviteiten in Ontwikkelteams.
Vmbo- en basisschoolleerlingen maken via leeractiviteiten bij elkaar op school, keuzevakken, bedrijfsbezoeken en gastlessen kennis met techniek en technologie. Techno- en technieklokalen en diverse educatieve labs en alle bestaande en ontwikkelde leeractiviteiten zijn toegankelijk via www.lokaal2.nu. Dit digitale platform zorgt ervoor dat onderwijsprofessionals leeractiviteiten kunnen plannen, boeken, organiseren in de jaarplanning. Leerlingen kunnen de benodigde voorbereiding downloaden en maken. Ondernemers en andere aanbieders kunnen hun gastlessen, workshops, leerling-werkplaatsen en meer plaatsen. Zo maken we het leren in de regio samen mogelijk.
Door samenwerking tussen scholen, bedrijfsleven, gemeenten, culturele voorzieningen, sport en vele anderen maken we van de regio het nieuwe klaslokaal. Een lokaal in het kwadraat; zichtbaar en toegankelijk via www.Lokaal2.nu! Het digitale platform laat zien waar we samen voor staan en wat we samen ontwikkelen. Op Lokaal2.nu kunnen onderwijsprofessionals leeractiviteiten inplannen in hun jaarrooster, kunnen ondernemers en andere aanbieders hun leeractiviteiten aanbieden en kunnen leerlingen hun voorbereiding downloaden voor de leeractiviteiten die ze in de regio kunnen volgen.